Rubriky
Aktuality

HISTORIE LITOMYŠLSKÉHO SKAUTINGU 1/5 (1919-1938)

Skautské středisko v Litomyšli bylo založeno 24. 11. 1919 ve Smetanově domě. Svoji roli v založení střediska určitě sehrála pozitivní nálada související s koncem světové války a založením Československa. Zakladateli střediska byli: Vilém Marx (Ixa), Stanislav Obdržálek (Obr), Vladislav Kopecký, Jaroslav a Jan Jozefy, Pavel Wantoch, Vladimír Melzer, František Říha, Miloslav Malter a Zdeněk Tomíček.
První tábor uspořádali skauti už následující léto – v r. 1920 v Hrádku nad Orlicí.
V roce 1921 se chlapecký oddíl rozdělil na dva, jeden oddíl následoval styl vojenské hyerarchie otce zakladatele Roberta Badena-Powela, druhý oddíl se přiklonil k filozofii lesní moudrosti a života v přírodě Ernesta Thompsona Setona. Kromě toho vznikl také oddíl dívčí. V roce 1923 byl založen oddíl oldskautů “ Přátelé hvězdnaté oblohy“
1. oddíl se scházel na půdě jednoho ze členů, 2. ve Všestudentském spolku a dívčí oddíl ve třídách místní reálky. Později byla středisková klubovna za Smetanovým domem. Do roku 1938 navštívily oba chlapecké oddíly mnoho tábořišť po celém Česku, dokonce i na Slovensku (Tatry) a v Jugoslávii (Plitvická jezera a ostrov Krk).
V roce 1933 si skauti postavili vlastní skautskou chatu na Budislavi, i s přilehlým tábořištěm.
Foto: bohužel nedatované foto litomyšlských skautek z meziválečného období.
Pokračování, i když tentokrát ne moc veselé, příště…

HISTORIE LITOMYŠLSKÉHO SKAUTINGU 1/5 (1919-1938)Skautské středisko v Litomyšli bylo založeno 24. 11. 1919 ve Smetanově…

Zveřejnil(a) Skautské středisko Litomyšl dne Sobota 25. ledna 2020